lauantai 19. syyskuuta 2009

Työelämän tutkija ehdottaa työajan lyhentämistä.

Työelämän tutkija Kimmo Kevätsalo ehdottaa ratkaisuksi työnantajan säästötoimiin työaikojen lyhentämistä.

Kevätsalon mukaan työaikoja lyhentämällä kaikki voittaisivat. Olisi vähemmän irtisanomisia, koska työnantajan työvoimakulut pienenisivät. Lisäksi useampi työntekijä saisi pitää vakituisen työsuhteensa, ja työntekijät saisivat enemmän toista palkan ohella arvossa pitämäänsä asiaa - vapaa-aikaa.

Katso video Huomenta Suomen haastattelusta: Tutkija ehdottaa työajan lyhentämistä (12.8.09) ".

3 kommenttia:

Aikaisa kirjoitti...

Mistähän kiikastaa ettei ehdotus näytä innostavan yhtään osapuolta kolmikannasta? Erilaisia logiikkoja on ilmeisen vaikea sovittaa yhteen. Työnantajilla on mentaalimalli siitä, että työvoima on aika hyvin kerrotunutta halujen, osaamisten ja kykyjen suhteen. Se haluaa hyvästä enemmän ja loput jakojäännökseen? Työntekijäjärjestöt ovat työllisiä varten.koska he maksavat jäsenmaksut. Ken avaisi ensimmäisenä lompakkonsa toisille?

Valtio varoo puuttumasta pikkusormellakaan työmarkkinaosapuolten keskinäisiin asioihin. Se keskittyy nykymallissa toisaalta työn kiihokkeiden aikaansaamiseen ja toisaalta siihen, että yhteiskunnan perälauta jotenkin pitää sosiaaliturvan keinoin. Vastuu siitä on tosin sysätty kokonaan kunnille.

Anna kirjoitti...

En yhtään ihmettele miksei esimerkiksi hallitus ota asiaan kantaa - keväinen eläkeikäkeskustelu sai niin suuren negatiivisen huomion, että luulisi kavereiden olevan vieläkin vähän varpaillaan. Tosin vähäsen huolestuttavaa sekin, että vallanpitäjät ovat noin pahasti etujärjestöjen talutusnuorassa.

Siitä, että kaikkein huono-osaisempien kaitseminen on valunut suoraan kunnille olen täysin samaa mieltä. Tehtävät kasvaa, valtionosuudet ei.

Tuuli kirjoitti...

Tuntuu kyllä siltä, että ammattiyhdistysliikkeet ovat ottaneet vähän liian kovan linjan työehtoneuvotteluihin. Toki työntekijöiden oikeuksia tulee puolustaa, jos ay-liikkeet aivät tee sitä, niin kuka? Mutta sopimusten aikaansaamiseksi täytyy olla kykenevä kompromisseihin. Onpa mielenkiintoista katsoa, mitä tapahtuu syksyn neuvottelukierroksella, kun työehtosopimukset vanhenevat, ja ne täytyy neuvotella uusiksi, jos ay-liikkeet eivät ole kiinnostuneita tulemaan yhtään vastaan.

Lähetä kommentti

 


Design by: Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates