keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Työelämän tutkijan mielestä työntekijäpuolen tulisi joustaa työehtosopimusneuvotteluissa.

Artikkelissaan "Vapaasti eläkkeelle" työelämän tutkija Kimmo Kevätsalo ihmetteli jo elokuun lopulla sitä, miksi työnantajat ylipäätään ovat nykyään kiinnostuneita tekemään työehtosopimuksia?

"Sopimukseton tila aiheuttaa rauhattomuutta työmarkkinoilla, mutta se tarjoaa tilaisuuden myös laskea palkkoja yksipuolisilla päätöksillä," kirjoittaa Kevätsalo artikkelissaan.

Erityisesti Kevätsalo näki ongelmaksi sen, että ammattiyhdistysliike ei halua tässäkään taloudellisessa tilanteessa keskittyä työpaikkojen turvaamiseen, vaan ay-liikkeet tahtovat joka neuvottelukierroksella lisää nimellispalkkaa, vaikka vain 0,5 - 0,8 %.

"Ay-liikkeen johdolla, johdon asiantuntijoilla ja ay-liikettä lähellä olevilla tutkijoilla on vuosikymmenten perinne ajatella, että palkankorotukset ovat ensisijainen (ellei suorastaan ainoa) todellinen etu."

"Tässä tilanteessa ajattelua olisi ehkä syytä harkita uudelleen asioiden tärkeysjärjestys," kirjoittaa Kevätsalo.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Itse olen tästä kovasti erimieltä - työntekijänä tietysti. Musta ei ole yhteiskunnan kehityksen kannalta järkevää, että työmarkkinat ja palkkaus päästetään täysin villeiksi. Työehtosopimukset luovat alalle tasa-arvoisuutta työntekijöiden kesken, sillä yleissitovien työehtosopimusten ansiosta alalla maksetaan samankaltaisista tehtävistä ja samalla työkokemuksella kaikille työntekijöille samaa palkkaa.

En usko, että se pitkässä juoksussa on työnantajienkaan kannalta järkevää, jos yleissitoviin työehtosopimuksiin perustuvaa palkkausjärjestelmäämme lähdetään purkamaan. Se lisäisi alan eri toimijoiden välistä kilpailua työntekijöistä ja asettaisi esimerkiksi eri aluella maassamme sijaitsevat työnantajat hyvin eriarvoiseen asemaan.

Yksi työpaikan keskeinen merkitys on, että siitä saa riittävää palkkaa. Mitä järkeä on turvata työpaikat, jos ei turvata palkkausta?

Tuuli kirjoitti...

Anitta, mä olen sun kanssasi tässä samaa mieltä. Ei työehtosopimuksia pitäisi lähteä purkamaan. Luulen, ettei Kimmo Kevätsalokaan ollut sitä mieltä, mikä ei tosin tästä artikkelin pätkästäni välittynyt.

Tulkintani mukaan Kevätsalo lähinnä ihmetteli, että miksi työntekijäjärjestöt haluavat tässä taloustilanteessa puskea läpi palkankorotuksia niin kovasti, että jos niihin ei suostuta sanotaan työehtosopimus irti. Kun toisena vaihtoehtona olisi antaa palkankorotusten tällä neuvottelukierroksella olla ja yrittää uudestaan seuraavalla, kun toivottavasti ollaan myös hieman päästy ylöspäin talouden taantumasta.

Anna kirjoitti...

Kevätsalon kirjoituksessa on mielestäni vinha perä. Hyvänä esimerkkinä viime viikon paperiliiton neuvottelut. Heikko taloudellinen tilanne vielä jaloissa, tehtaita suljettu, työpaikkoja vähennetty ja silti pyydetään palkankorotuksia.

En kuitenkaan osaa sanoa, millaista työelämässä olisi ilman yleissitovia työehtosopimuksia. Vaikeaksi menee.

Lähetä kommentti

 


Design by: Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates