torstai 1. lokakuuta 2009

Ammattiliitot länsimaissa

Lidl järisytti Suomen maaperää

Viimeisimmät paljon huomiota saaneet hankaluudet Suomessa aiheutti kauppaketju Lidl. Kun sen ensimmäiset myymälät avasivat ovensa täällä vuonna 2002, ketju suhtautui penseästi ammattiliittoihin.

Lidl piti oikeutenaan kieltää työntekijöiden järjestäytymisoikeus. Muun muassa tämän vuoksi Palvelualojen ammattiliitto PAM ja sen eurooppalainen kattojärjestö arvostelivat Lidliä sen työnantajapolitiikasta. Nykyisin asiat ovat kuitenkin parantuneet, eikä Lidl PAMin mukaan enää eroa muista työnantajista.

Kauppaketju onkin myöhemmin katunut alkuaikojen suhtautumistaan ammattiliittoihin. Suomen Lidlin toimitusjohtaja Antti Tiitolan mukaan johto ei osannut ottaa huomioon ay-liikkeen asemaa Suomessa, kertoo MTV3.fi vuonna 2005.

Lidl ottaa hitaasti oppia, sillä tasan vuosi sitten ketju sai Saksassa 1,5 miljoonan euron sakot työntekijöiden urkinnasta. Tämän jälkeen Saksassa on valmisteltu uutta työnantajan vakoilun estävää lakia.

Lähteet:

MTV3.fi, Lidl katuu suhtautumistaan ay-liikkeeseen
(10.6.05)

Taloussanomat, Lidlille 1,5 miljoonan sakot työntekijöiden urkinnasta (12.9.2008)




Yhdysvalloissa ay-liike tavoittelee järjestäytymisoikeutta


SAK kertoi helmikuussa, että Barack Obaman valinta presidentiksi valoi uutta toivoa maan ay-liikkeisiin. Keskeisimpänä ammattiliitoilla on mielessä uudistus, joka vahvistaisi järjestäytymisoikeuden suojaa lainsäädännössä, kertoo SAK.

Ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO kertoi, että selvitysten mukaan 90 prosenttia yksityisistä työnantajista syöttää työntekijöilleen ay-liikettä mustamaalaavaa propagandaa. 80 prosenttia yksityisistä työnantajista myös valmentaa työnjohtajiaan puhumaan ay-liikettä vastaan.

Osa yrityksistä jopa käyttää ay-liikkeen vastustamiseen erikoistuneita konsulttiyhtiöitä. Neljännes yksityisyrityksistä on erottanut työntekijöitään ammattiliittoon kuulumisen vuoksi.

Kuitenkin Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan 60 miljoonaa palkansaajaa suhtautuu myönteisesti ammattiliiton jäsenyyteen. Luku ylittääkin jopa nelinkertaisesti järjestäytyneiden tämänhetkisen määrän. Jos työnantajat siis antaisivat palkansaajien päättää itse liittoon kuulumisesta, todennäköisesti järjestäytymisaste olisi huomattavasti nykyistä korkeampi.

Lähde: Juhani Artto, maailma.net

Etelä-Amerikan liitotkin vaativat ay-oikeuksia Yhdysvaltoihin

Heinäkuussa Brasilian ja Paraguayn kirjatyöntekijöiden liitot ilmoittivat tukevansa Yhdysvalloissa tehtyä lakialoitetta, jonka tarkoitus on laajentaa työntekijöiden järjestäytymis- ja neuvotteluoikeutta. Yhdysvaltojen ay-liike työskentelee edelleen lakialoitteen hyväksymisen puolesta.


Lähde: Juhani Artto, maailma.net

3 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Mä voin niiiin kuvitella, että tilanne on juuri tuollainen Yhdysvalloissa. (Sori nyt vaan Jenkkilä.)

Jos maassa ei ole jo vahvaa ammattiliittoihin järjestäytymisen kulttuuria, kuten Suomessa, niin on saletisti tosi helppo suhtautua niihinnegatiivisesti ja sitä kautta luoda ihmisille niistä kehno kuva. Ihmiset ei uskalla liittyä ammattiliittoihin, koska pelkäävät työpaikkojensa puolesta.

Kaisa kirjoitti...

Toi on viety eri tavalla pitkälle kuin useissa muissa maissa, joissa ammattiyhdistoiminnasta saa vankeutta tai pahoinpidellään henkihieveriin.

Jenkit ovat kehittäneet tästä oikein taiteenlajin! Konsulttifirmoja, oikeasti?! Kamoon. Ihan ekana pitäisi kieltää tuollainen aivopesu.

Kun tuputetaan koko ajan negatiivista tietoa ammattiliitoista, työnantaja nyökyttelee vieressä uhkaavannäköisenä ja lupaa kaupan päälisiksi lopputilin, niin tuskin kovin moni lähtee mukaan. Tosin se on heidän tarkoituksensakin. :D Ja tuntuu toimivan!

Tuuli kirjoitti...

Joo, siinäpä tulevaisuuden firmoja suomeenkin! Mustamaalaaja-konsultteja! Markkinarako! :D

Lähetä kommentti

 


Design by: Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates