sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Suora: Työehtosopimuksen vastainen sunnuntaityön teettäminen toi sakot

Työtuomioistuin on tuominnut Pohjola Pankin ja Handelsbanken Finansin sakkoihin rahoitusalan työehtosopimuksen tieten rikkomisesta. Myös työnantajaliitto Finanssialan Keskusliitto tuomittiin hyvityssakkoihin, koska se oli laiminlyönyt työehtosopimuslain mukaan sille kuuluvan valvontavelvollisuuden.

STTK:laisen ammattiliitto Suoran nostama ja voittama kanne koski rahoitus- ja korttiyhtiöissä teetettyä säännöllistä sunnuntaityötä, jota teki yhteensä kymmenkunta henkilöä. Nordea Rahoitus lopetti vastaavan sunnuntaityön heinäkuussa.

Asia oli oikeudellisesti hyvin selkeä - työtuomioistuimen päätös oli yksimielinen.

Suora on hakenut asiaan ensisijaisesti neuvotteluratkaisua ja pyrki siihen jopa poikkeuksellisen pitkään, yli vuoden ajan FK:n kanssa. Koska ratkaisua ei löytynyt, Suoralla vei asian oikeuteen.

Suoran mukaan asia olisi ollut ratkaistavissa jo keväällä osana työehtosopimusratkaisua. Suora pitää tapausta esimerkkinä siitä, miten EK:n palkka-ankkurimallin koordinoima Finanssialan Keskusliitto saattaa jäsenyrityksensä oikeuteen sen sijaan, että se harjoittaisi alakohtaista jäsenyritysten tarpeiden mukaista työehtosopimustoimintaa.

Rahoitusalan työehtosopimuksen mukaan säännöllinen työaika on sijoitettava arkipäivälle. Säännöllistä työaikaa ei voi sijoittaa sunnuntaille lukuun ottamatta työehtosopimuksessa erikseen mainittuja erityistyöpisteitä, joita ovat muun muassa matkustajaterminaalit ja lentokentät.

Lähde: STTK

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 


Design by: Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates