perjantai 9. lokakuuta 2009

SuPer: Määräaikaiset työsuhteet vakinaistettava hoitoalalla

STTK:laisen Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki on huolissaan hoitoalan määräaikaisista työsuhteista. Kunta-alalla työskentelevistä lähi- ja perushoitajista keskimäärin joka neljäs työskentelee määräaikaisissa työsuhteissa ja yksityisellä sosiaalipalvelualalla määräaikaisia on noin 28 % työntekijöistä. Valitettavan iso osa näistä työsuhteista on perusteettomia eli laittomia. Esimerkiksi vanhustenhoidossa hoidon tarve on jatkuva, eikä hoitajien jatkuva vaihtuminen ole toivottavaa.

SuPeriin viime aikoina tulleiden tietojen perusteella talouslama on alkanut näkyä karulla tavalla hoitoalan työpaikoilla. Koulutettua hoitohenkilöstöä on ollut liian vähän työpaikoilla jo ennen lamaa, mikä on johtanut siihen, että henkilöstö on joutunut venymään äärirajoille; sijaisia ei ole saatu ja työntekijöiden sairastuessa työkaverit ovat tehneet tuplavuoroja ja tulleet vapaapäivinään töihin. Tästäkin venymisestä huolimatta hoidon taso on kärsinyt, kuten lääninhallitusten tuoreesta vanhusten hoitoa koskevasta selvityksestä ilmenee. Nyt tilanne on entisestään pahentunut, sillä huomattavassa osassa Suomen kuntia on tehty päätös säästötoimista, jotka kolahtavat monia muita aloja kovemmin hoitoalalle: pitkäaikaisten määräaikaisten työsopimuksia ei enää jatketa, vaikka työtä olisi edelleen tarjolla runsain mitoin ja lyhytaikaisiin sairauslomiin ei saa palkata sijaisia.

SuPer on viime vuosina kiinnittänyt erityistä huomiota jäsentensä määräaikaisiin työsuhteisiin ja on vaatinut työnantajia niin yksityissektorilla kuin kunta-alallakin vakinaistamaan perusteettomissa määräaikaisissa työsuhteissa työskenteleviä jäseniään. Osa ketjutusjutuista on jouduttu riitauttamaan tuomioistuimessa, mutta valtaosassa tapauksista työnantaja on vakinaistanut työntekijän SuPerin vaatimuksesta. Viime vuosien aikana SuPer on onnistunut vakinaistamaan satoja jäseniään. Helmikuussa 2009 alkaneella ja toukokuun loppuun kestäneellä ”Määräaikaista ei mätkitä” -kampanjalla haluttiin vaikuttaa määräaikaisten aseman parantamiseen. Kampanjan myötä saatiin vakinaistettua noin sata superilaista hoitajaa.

SuPer jatkaa aktiivista toimintaansa määräaikaisten aseman parantamiseksi. Määräaikaisten aseman parantaminen on myös yksi liiton keskeisistä sopimustavoitteista tulevalla sopimuskierroksella. SuPer pitää kiinni päätöksestään tarvittaessa riitauttaa kaikki sen tietoon saatetut perusteettomat määräaikaisuudet, joita ei saada paikallisesti sovittua.

Työntekijöiden tasapuolisella kohtelulla parannetaan työhyvinvointia hoitoalalla. Huolehtimalla hoitohenkilöstön riittävästä määrästä saadaan ihmiset myös pysymään pidempään työkykyisinä ja sitä kautta pidennetään työuria. Suomi tarvitsee tulevaisuudessa yhä enemmän koulutettua hoitohenkilöstöä.

Lähde: STTK

7 kommenttia:

Reija kirjoitti...

Eikö täastä asiasta olla oltu tietoisia jo melkoisen kauan?

Jokohan tosiaan nyt asialle tehtäsiin käytännössä jotain!? Jäänee nähtäväksi...

Tuuli kirjoitti...

Jep, mustakin tuntuu, että aina vaan puhutaan vakinaistamisesta ja työolojen parantamisesta ja niin edespäin, mutta asialle on kai asialle on vaikea tehdä mitään konkreettista.

Tossa sanottiin, että viime vuosien aikana Super on vakinaistanu satoja jäseniään, mutta 28% kaikista hoitoalan työntekijöistä työskentelee määäräaikasessa työsuhteessa.. Satoja kuulostaa tosi vähältä.

Eikös opettajilla ole vähän sama tilanne? Että ne ei saa vakinaista paikkaa, koska kunnat säästää siinä, ettei opettajille sitten tarvii maksaa kesäloman ajalta palkkaa? Sekin on kyllä ihan sikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen tehnyt lähihoitajana sijaisuuksia. Harmittaa todella kovasti, kun sopimusta pätkitään osiin ja joutuu olla esim. päivän työttömänä ja kaikki kertyneet lomapäivät "palavat". Kampanja ei näyttänyt auttavan, sillä sata vakinaistettua hoitajaa on todella vähän.

Kaisa kirjoitti...

Tuossa opettajien tilanteessa on käsittääkseni myös tavallaan kääntöpuoli... Nimittäin pari vuotta sitten historianopettajan paperit saanut tuttuni tekee mieluummin sijaisuuksia, koska niistä ilmeisesti maksetaan paremmin.

Tietystihän se ei sovi missään tapauksessa kaikille, eikä ole hyväksikään, että opettajat koko ajan vaihtelevat. Mutta nykyään tässä tilanteessa sijaisia ilmeisesti käytetään aika paljon, joten hommia luulisi olevan. Ja totta kai sairaslomasijaisia ym. tarvitaan aina. En tästä tosiaan kyllä sen enempää tiedä, mutta muistan hänen jutelleen näin!

Lähihoitajien tilanne kuulostaa tosi huolestuttavalta! Toivottavasti SuPer pysyy edelleen kovana. Toi sata on jo parempi kuin ei yhtään.

FattiZ kirjoitti...

On ihmeellistä että kunnat säästävät rankalla kädellä sieltä, missä on jo otetttu liikaa. Eli siis koulutuksesta sekä sairaanhoidosta, niistä hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareista.

Mielestäni ilman todella näkyvää ja aktiivista toimintaotetta SuPer ei saa näinä säästöjen aikoina määräaikaistamisia vähenemään. Asian siis täytyy koskettaa myös muita kuin esim. lähihoitojia. Saamalla ns. tavalliset tallaajat tietoisiksi ja lähemmäksi aihetta on helpompi ajaa asiaa eteenpäin ja käytäntöjä ulos.

Liittojen välinen yhteistyö olisi hyvä vaihtoehto torjua laittomia ja turhia määräaikaistamissopimuksia sekä säästötoimenpiteitä. Kampanjoinnissahan voisi välillä väläyttää ideaa johtoportaan menoissa säästämisestä. Pärjäisiköhän kunnanjohtajat sekä kuntien ylimmät virkamiehet palkallaan ja palkkioillaan, jos niistä vähennettäisiin vaikkapa sellaiset 15 prosenttia? Uskoisin, että kyllä ja ennen kaikkea haluaisin tietää paljonko säästöjä toimenpiteistä kertyisi kunnan kassaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa on hyvä pointti! SuPerin pitäisi todellakin saada muutkin vielä enemmän tietoisiksi hoitoalan tilanteesta. Ehkä yleisellä painostuksella tilannetta saatais parannettua. Hoitoalalla tehdään tärkeää työtä ja uskoisin, että kaikki ovat kuitenkin heidän puolellaan! Eivät vain ehkä tietoisia kaikesta siitä, mitä on meneillään.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, kyllähän se potuttaa kun on nyt 4 vuotta ollut yhteen putkeen töissä määräyskirjoilla, lomat olen saanut pitää, mutta vakipaikkaa ei vaan heru...
Odottavat ilmeisesti että tulisin raskaaksi ja saavat lopettaa määräyskirjat, kyllä vielä huolitaan kun ei ole maha pystyssä.. :(

Lähetä kommentti

 


Design by: Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates