keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Nettifoorumissa kiivasta keskustelua työurien pirstaloitumisesta


Kuva: Otakantaa.fi

Valtionhallinnon keskustelufoorumi Otakantaa.fi on avannut uuden suomalaisia työuria käsittelevän keskustelukampanjan. Keskusteluhankkeesta vastaa Työ- ja elinkeinomisniteriön työelämän joustoturvahankkeen päällikkö Olli Sorainen.

Keskustelufoorumilla kysytään esimerkiksi, onko työurien pirstaloituminen hyväksyttävää ja miten työntekijöiden toimeentulo turvataan tulevaisuudessa epätyypillisissä työsuhteissa.

Tässä muutamia kommentteja sivustolta:
Lainsäädännön eri kiemuroita pitäisi muuttaa niin, että pätkätöiden tekeminen olisi turvallista ja joustavuuden myös työntekjöiden ajatusmaailmassa ("minä kehityn ja teen jatkuvasti uudistuvia asioita") tulisi olla paljon enemmän itsestään selvää. Alkuun päästäisiin esimerkiksi Kelan toimintatapoja muuttamalla, siihen ei välttämättä tarvita uusia lakeja.
kirjoittaa nimimerkki Reino otsikkolla Maailma muuttuu.


Jos ei ole vakituinen ja riittävä palkka, niin pitäisi olla perustulo lisäksi valtiolta tai kunnalta, ettei tarvi pudota köyhyyteen, mikä ei hyödytä ketään, koska verotulotkin pienenevät, mistä palvelutkin kärsivät.

Vähintään pitäisi olla 2000,00€/kk-palkka, että ihmisoikeudet toteutuu ja hyvinvointikin, kun työnantaja ei vaadi liikaa, että palaa loppuun.
Osakkeillakin voisi lisäksi palkita, kun on paljon hyötyä tuonut työnantajalleen, mutta ei suhteettomasti pidä palkita.


kirjoittaa nimimerkki Soili S. Henriksson otsikolla Vakituiset työsuhteet etusijalle.


Ehdotuksia yksityiselle sektorille:

1) Kelalta "omavastuu" eli 5 vrk karenssi pois. Se on mielestäni ihan turha rangaistus pätkä- ja keikkatöissä.
2) Työttömyysturvan tulkinnat selkeämmäksi: jos henkilö tekee verokortilla luovaa työtä hän ei ole yrittäjä. 4kk karenssi uhka tulee poistaa, jotta joustoa työhön ja ei-työhön vuorottelulle saadaan. Sama pätee kouluttajiin.
3) Vuokratyö on tapa kiertää työttömyysturvan tulkintoja, mutta se taas nostaa hinnan yrittäjälle/ostajalle vieläkin kalliimmaksi.
4) helpointa olisi tehdä suoraan verokortilla töitä lyhyitäkin töitä yrityksille yrityksen vaihtelevien tarpeiden mukaisesti. Tämä kuitenkin edellyttäisi toimivan työntekijäresurssipankin, mistä työntekijöitä helposti löytää. MOL:in CV-netti ei ole sellainen.
5) Kolmannen sektorin työpaikat? Jaa-a. Heidän pitäisi saada jostain rahoitusta, jolla voivat maksaa palkkoja.
6) Ihmisten pitää osata markkinoida taitojaan: paremmin kertoa mitä he osaavat, eikä vain hakea olemassaolevaa työtä. Hakokoneet toimivat, jos ihmiset osaavat profiloida ja optimoida osaamisensa. Vaan saako työnantaja etsiä hakokoneilla työntekijöitä verkosta?
7)Yritysten tukeminen: voiko työllistäviä yrityksiä tukea verohelpotuksin tai palkan sivukuluissa? Se olisi järkevämpää kuin "ilmaisen" työvoiman antaminen työvoimapoliittisena pakkotyönä, josta ei tekijälle kerry eläkettä, mutta joku kuitenkin maksetaan yhteiskunnan varoin työttömyyskorvauksissa ja muissa sosiaalisissa etuuksissa.


kirjoittaa nimimerkki ajattelija otsikolla Ihmisen ja yritysten näkökulmat.

Keskustelu jatkuu vielä 25.10. asti osoitteessa Otakantaa.fi.

5 kommenttia:

Joni kirjoitti...

Tämä keskustelu on hyvä avaus jo pitkään jatkuneille puheille. Harmi vaan, että keskustelut jäävät usein puolitiehen ja ne jäävät ainostaan siihen tasolle, josta eivät johda mihinkään - kärjistetysti.

Pätkätöiden kannattavuutta tulisi jollain tavalla pystyä priorisoimaan. Onko mitään järkeä siinä, että KELA kustantaa paremmat liksat kuin pätkätöissä tekevä.

Jotenkin outoa on, ettei asiaan olla saatu minkäänlaista otettaa, vaikka ongelman ydin on ollut jo pitkään tiedossa. Se että asiaa on ryhdytty asianomaisen instanssin kautta kehittämään, voidaan pitää plusmerkkisenä suorituksena.

Nämä työurat pirtaloituvat myös jatkossa, jos asiaan ei saada yhteisymmärrystä. Kuitenkin hienoa on, että kannat otetaan huomioon tavalliselta kuluttajalta, eikä joka kerta asiasta omaa kantaansa ilmaisevan rusettikaulan myötä lähdetää uudistamaan.

Tuuli kirjoitti...

Joo, Joni on kyllä oikeassa siinä, että valitettavan usein keskustelut jäävät puolitiehen, mutta kyllä tällaisen foorumin avaus on ollu jo hieno edistysaskel.

Pätkätyöläisten tilanteelle pitäisi tehdä jotain, mutta mitä??

Tuuli kirjoitti...

Ahhaa! Tämä oli se Joustoturvatyö, johon Anni Sinnemäki viittasi haastattelunsa yhteydessä vuosilomapankista, HSssä tässä pari päivää sitten. Kokonaisuus alkaa hahmottua! :D

Kaisa kirjoitti...

Mahtavaa, että ideoita ja ajatuksia otetaan tavallisten ihmisten suunnalta!

Kaisa kirjoitti...

Työn tulevaisuutta sivuavia aiheita löytyy myös näiltä nettisivuilta:

http://ilmiopohjaisuus.ning.com/group/tulevaisuudenty5101122009

http://www.tem.fi/files/22595/hyvan_tyon_manifesti_2009.pdf

Lähetä kommentti

 


Design by: Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates