lauantai 3. lokakuuta 2009

Lähes joka kolmas hyväksyy ay-liikkeen puoluetuen

Lähes joka kolmas suomalainen hyväksyy ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen antaman puoluerahoituksen.

Tämä käy ilmi Länsiväylä-lehden Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Kyselyn mukaan jos ay-liikkeen antama puoluerahoitus hyväksytään, yleensä hyväksytään myös työnantajapuolen antama rahoitus.

Puoluekannatuksen perusteella on havaittavissa joitakin eroja. Vasemmistoliiton kannattajista kuusi ja demareiden kannattajista neljä kymmenestä hyväksyy ay-liikkeen myöntämän tuen, kun taas kokoomuksen kannattajista ay-rahoituksen hyväksyy vain joka kolmas.

Jyrkimmin ay-liikkeen antamaa puoluerahoitusta vastustavat perussuomalaisten ja vihreiden kannattajat. Puoluerahoitus saa eniten kannatusta nuorimmissa ikäryhmissä ja vähiten taas vanhimpien ikäryhmässä.

Ammattiliittojen jäsenmaksut ovat jäsenille verovähennyskelpoisia samaan tapaan kuin työnantajajärjestöjen jäsenmaksut ovat yhtiöille verovähennyskelpoisia.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 007 15–79-vuotiasta suomalaista 28. syyskuuta–1. lokakuuta. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Tämä uutinen on lainattu STTltä.

5 kommenttia:

Joni kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Joni kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Joni kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Joni kirjoitti...

Tämä osoittaa myös suomalaisten tajunnuun, mikä todellinen merkitys vaalirahoituksella ja ay-liikkeiden tukemisella ja roolilla politiikassa on.

Esimerkiksi maamme Päämininisteri Matti Vanhanen (keskusta) kertoo, että tukien kieltäminen veisi pohjaa työväenpuolueiden rahoituksesta. SDP: puoluesihteeri Ari Korhosen mukaan ay-liikkeiden tuki 10 miljoonan euron budjetista on vähintään 350 000 euroa. Tämä on siis merkittävä.

Pitää kuitenkin muistaa, että jutun dilemmana on se, että hyväksytäänkö ay-liikkeiden suora rahoitus ehdokkaalle. Joidenkin yksittäisten ehdokkaisen vaalibudjetti koostuu pitkälti ay-rahoista.

Toivoisin, että ay-rahat eivät menisi suoraan yksittäisen ehdokkaan tukemiselle, vaan tuet tulisi jakaa tasaisesti solidaarisuuden merkeissä.

Kaisa kirjoitti...

"Toivoisin, että ay-rahat eivät menisi suoraan yksittäisen ehdokkaan tukemiselle, vaan tuet tulisi jakaa tasaisesti solidaarisuuden merkeissä."

Eli periaatteessa tuet kohdistettaisiin jollekin puolueelle, ja puolueen sisällä ne sitten jaettaisiin niin, kuin parhaaksi nähdään? Se voisi tuntua toimivalta.

Lähetä kommentti

 


Design by: Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates