torstai 1. lokakuuta 2009

Ay-toiminnasta raipaniskuja ja vankeutta

Monien maiden ay-liikkeet vaikeuksissa

Suomen työolot ovat omaa luokkaansa moniin muihin maihin verrattuna. Ammattiliitossa toiminenkaan ei uhkaa kenenkään terveyttä tai henkeä, kuten on monissa muissa maissa.



Vietnamissa vangittu yli 350 kansalaista

Vietnamin tilanne ei vaikuta kovin lohdulliselta. Hallitus nimittäin tiukentaa suhtautumistaan riippumattomaan ammattiyhdistysliikkeeseen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportti toukokuulta.

Vuonna 2006 Vietnamissa perustettiin kaksi vallanpitäjistä riippumatonta ay-järjestöä. Vietnamin hallitus suhtautui tuolloin sallivammin vapaaseen kansalaistoimintaan ja vallanpitäjien arvosteluun. Takana piili maan halu päästä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi ja rauhoittaa kauppasuhteensa Yhdysvaltojen kanssa.

Rauha ei kuitenkaan kestänyt kovin kauaa, kun itsenäisen ay-liikkeen aktiiveja alettiin taas tuomita vankilaan. Heistä kolme sai rangaistuksen kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Vuoden 2000 jälkeen Vietnamin viranomaiset ovat vanginneet yli 350 kansalaista poliittisen, uskonnollisen tai ay-toimintansa vuoksi. Riippumatonta kansalaisaktivismia tukahdutetaan suoranaisella väkivallalla.



Raipaniskuja ay-toiminnasta

Iranissa pidätettiin viime vuonna useita ay-aktiiveja. Heitä tuomittiin vankeuteen ja fyysisiin rangaistuksiin. Kaksi naispuolista ay-aktiivia Sousan Razan ja Shiva Kheirabad saivat neljä kuukautta vankeutta ja 15 raipaniskua osallistumisesta Vapun päivän mielenosoitukseen. SASK:n tiedotteessa kerrotaan myös, kuinka Theranin bussinkuljettajien ammattiliiton johtaja on ollut vangittuna jo vuoden 2007 heinäkuusta asti.



76 ihmistä menetti henkensä viime vuonna

Ammattiyhdistystoiminnan vuoksi maailmalla menetti henkensä ainakin 76 ihmistä, kerrotaan ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin vuoden 2008 raportissa. Tulevaisuuskaan ei näytä lohdulliselta, sillä ITUC ennustaa talouslaman lisäävän ay-liikkeen painostusta edelleen.


Vuonna 2006 taas ay-toiminnan vuoksi henkensä menetti peräti 144 ihmistä, ITUC:n julkaisemassa raportissa kerrotaan. Murhista 78 tehtiin Kolumbiassa. Lisäksi vuoden aikana yli 800:aa ihmistä kidutettiin ja piestiin ammattiliittotoiminnan vuoksi. Lähes 5000 pidätettiin. Vankeusrangaistuksen sai 20 ja työpaikkansa menetti 8 600. Nämä ovat vain todennettuja lukuja, todellisuudessa tilanne on paljon pahempi.


Nämä otteet ovat kuitenkin vain pintaraapaisuja maailman tilanteesta. Lue lisää osoitteesta sask.fi.


Lähde: Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus

2 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Onpa surullista, etten ole yhtään yllättynyt näistä.

Kyllä meillä on hyvä tilanne Suomessa, vaikka välillä aika paljon v***ttaakin. Jos työnantaja ei nyt ihan täysin noudata alan työehtosopimusta, ja siitä ei uskalla kannella, koska pelkää, että ei oteta enää uudestaan pätkä-kesätöihin samaan paikkaan, niin ainakin voi olla tyytyväinen henkikullastaan ja siitä, ettei tarvitse eplätä raipaniskuja. (Olipa liian pitkä lause, pahoittelen! :)

Kaisa kirjoitti...

Se tuntuu täältä katsottuna aivan naurettavalta, kuinka paljon näiden maiden valtaapitävät oikeasti pelkäävät maansa kansaa! Kaikki pitää evätä viimeiseen asti ja antaa kaupan päälle vielä raippaa. Noita uutisia lukiessa vähän horjuu kyllä usko. Saako tollasta ihmisten kohtelua ikinä loppumaan?

Ehkä kaikesta ei aina kannatakaan opetella valittamaan, mutta jos oikeasti joku epäkohta siellä pätkätöissäkin tulee vastaan, niin ehkä voisi tehdä yhtä rohkeat temput kuin nämä iranilaisnaiset tuolla ylempänä? Reteesti vaan tietoa eteenpäin, ehkä myöhemmin muita kohdellaan reilummin. :)

Lähetä kommentti

 


Design by: Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates